Het Venster

© Josefien Ryckeboer
© Josefien Ryckeboer

‘Het Venster’ is een installatie dat gecreëerd werd voor de tentoonstelling INSIDE/OUT in het Kasteel Borluut in Sint-Denijs-Westrem. De curatoren, Brantt, Fré Pectoor en Elke Desutter nodigden 24 kunstenaars uit om in dialoog te gaan met het werk van de gebroeders ‘Van Eyck’. Dat leverde een boeiende mix van werken op in verschillende disciplines. Ook de locatie heeft een directe link met de gebroeders ‘Van Eyck’. Elisabeth Borluut en haar man Joos Vijd waren de opdrachtgevers van Het Lam Gods.

Het portret van Giovanni Arnolfini en zijn vrouw vormde de inspiratie voor deze installatie. Het is een portret dat inkijk geeft in een van de meest intieme plaatsen van een huis, de slaapkamer. Dat zorgt voor een gevoel van schroom bij de kijker, maar ook bij de geportretteerde, die zo perfect mogelijk afgebeeld wil worden.
Dat zien we vandaag meer en meer terugkomen in een tijdperk van selfies en sociale media, waarin onze privé ruimte geleidelijk aan openbare ruimte wordt. Ook hier is er terug schaamte voor de werkelijkheid. Wordt er een perfect beeld van zichzelf gecreëerd, die niet altijd strookt met de werkelijkheid. We censureren onszelf, terwijl we openheid prediken. We trachten niet vergeten te worden, maar verdwijnen in het digitale moeras.
De houten constructie symboliseert onze persoonlijke ruimte. Het venster trekt de toeschouwer naar het midden van deze ruimte. Confronteert de kijker met de dualiteit die er bestaat tussen een gecreëerd beeld en de werkelijkheid. Alles hangt af vanuit welke hoek je kijkt. Net zoals je op twee verschillende manieren door een raam kan kijken, en dat telkens een ander beeld oplevert.

© Josefien Ryckeboer

Deelnemende kunstenaars: Zeli Bauwens, Nel Bonte, Line Boogaerts, Alexander Bossuyt, Brantt, Eddy De Buf, Ivan De Coen, Elke Desutter, Sien Godderis, Thomas Jacques, Thanh Long Lam, Vicky Lema, Steven Messiaen, Free Pectoor, Gert Scheerlinck, Geerke Sticker, Annelies van Camp, Nele Van Canneyt, Thijs Van der Linden, Alice Vanderschoot, Jill Vandorpe, Simon Vanheukelom, Nicolas Van Parys en Jonas Vansteenkiste

Further Projects